Wednesday, September 19, 2012

The hardness and the most suprising year ever!

Assalamualaikum w.b.t

JENG! JENG! JENG! tengok la tajuk pon dah keras jari nak menulis..mane x nye kalau dah terang2 di situ HARDNESS *perit benor bunyik nye*

Alhamdulillah aku still dapat mengadap belog aku ni...aku jarang2 nak updated post sebab malas nk menaip AHAHAHA!so kali ni punye entry just nak share ngan korang2 macam mane perit nye tahun ni tuk aku but penuh dengan KEJUTAN! kejutan apekah? ngeh3~ sabor2..satgi aku citer :D

Al kisah nye bermula bileeeeeeeeeeeeeeee...

Aku telah mendapat tawaran UPU ke Universiti Malaysia Kelantan...kos ape?
agak2?? ahahha..first2 aku tengok result ni aku just mampu tergelak! mane x nye..sepanjang hidup aku x pernah sekali pon terlintas kat fikiran tuk jadi seorang VETERINAR! ops! dah kantoi...

YUP!  aku dapat tawaran Ijazah Sarjana Muda dlm bidang Perubatan Veterinar.
tau x veterinar tu hape ke benda nye? veterinar tu seangkatan dengan doktor haiwan..




Even sekali pon aku memang cat lovers tapi x de la include sekali anjing,lembu,kambing bagai..so aku mula terfikir macam mane nak continue study in vet kalau x de minat ni..aishh~
so that time aku just think positive insyaAllah there's the way yang Allah dah create tuk aku..

1 SEPTEMBER 2012- tarikh keramat aku mendaftarkan diri di Universiti Malaysia Kelantan
Actually aku x tau pon sebenarnye kelantan ade U..huhuhu..sori orang kelantan ^^ sampai kat sane aku x shock mane tengok infrastruktur U macam rumah kedai sebab dah google dulu before pergi..jauh dalam sudut hati aku mase mula2 awal sampai tu aku dah boleh JATUH CINTAN ! nononono! bukan jatuh cintan ngan antara manusia tapi wit UMK..hal ini kerana! cewaaaah~ *serius2* sebab aku tengok hostel ke tempat belaja dekat then sekeliling UMK full wit kedai2..so not to worry sangat.kemudahan sekeliling universiti..that time i could say "Alhamdulillah...tempat ni oke la..agak best la"

From 1 sept - 5 sept there's 3M week stand for MINGGU MESRA MAHASISWA...
or lebih dikenali macam minggu orentasi la...sebut orentasi sah2 kepale otak set "compem borink gler amat then x cukup mase nak mnadi nak makan kene bangun awal pagi2..ARGHHH!sick of it" tapi kannnnnnnn...
memang borink pon orentasi aku!!HAHAHA! but still menyeronokkan and the most important..
SUMPAH FACILITATOR tuk 3M dorang terbaik!!!why??why??why??

1-friendly gilosss
2-x garang pon! just in case budak laki wat hal *biase la tu kan..species yang tu..faham2 sendiri*
3-soooo helpers!
4-banyak lagi ah..
seyes x tipu ni *tipu dose* kalau rase aku tipu jugak silakan mendaftar diri anda di UMK! oke? :P

*gambar x clear mane sebab catch gune C3 je* kikikiki

Nak di jadikan cerite.. *masuk dah part hardness...tadi muqadimmah bru :P * pelajar2 vet rupenye bukan tinggal di UMK kampus bendahara, pengkalan chepa but di padang tembak..kenape??kenape??kenape?? sebab fakulti kiteorang je kat situ..wuuuuuuuuuuuuu :'( tuptuptup! 7 sept petang tu budak vet ngan budak pempuan STKW (fakulti teknologi kreatif dan warisan) kene pindah!
oke time tu aku x leh nak imagine langsung apekah keadaan yang bakal menjelma di depan mata aku...mane x nye dah sedap2 duk kt hostel pengkalan chepa tetibe kene pindah! haiyoo appa amma~ dah la barang aku ibarat nak pindah setahun..x caye? meh sini tengok...


sakit kepale jugak aku pikir camne nak angkat barang2 ni...mujur la aku dapat sahabat2 baru yang agak ngeng macam aku tapi hati A+++ :D . time pindah tu hari dah garik so x nampak sekeliling..sedar2 dah sampai kt Apartment Sri Kemumin..malam tu jugak aku ngan kawan2 angkut barang2 naik kat umah...then! when I open the door O,O I feel like *@#&*&* WHAT?
ni tempat kiteorang nak hidup for 5 years maybe??? macam rumah terbengkalai kut! oke2..dah malas nak bukak pekong di dada ni..dose bukak aib..*bukak aib tempat pon dose eh?* kekeke..
so satu rumah aku 8 orang sumenye aku,sham,fiqa,bila,nisa,fairuz,ain ngan mimi decide nk tido kat masjid yang dekat ngan kawsan apartment kiteorang...bermalam lah kamiorang disitu..esok pagi nye awai2 pas subuh kiteorang kungkangkungkang duk menggaras lantai2 bilik sume...akhirnye siap la jugak proses2 membersih rumah dalam kul 8 lebih...





Al kisah kejutan nye pulak 6 sept time aku rileks2 berjalan menikmati kawasan sekaliling UMK ngan sham tetibe masuk no panjang semacam tapi aku agak2 no pejabat..then aku pon angkat "Asslamualaikum,ni Nuurlina Sakinah Bt Mohd Tahir ke?saya En.Aiman dari bhagian matrikulasi,saya nak ucapkan tahniah anda telah berjaya ditawarkan program ke luar negara untuk skim latihan tenaga pengajar matrikulasi" 
that time i just shock! then jus reply "oh~ oke!" HAHAHA..seriusly only that word yang aku cakap..EnAiman yang call aku tu banyak kali inform kat aku yang aku dapat tawaran tu maybe sebab dia pelik reaksi aku jus macam tu..

SORI EN.AIMAN!BUKAN X NAK BG RESPOND YANG BEST TAPI TERKEJUT SAYA MELAMPAU SANGAT SAMPAI X TERKELUAR REACTION YANG SEPATUTNYE..HARAP EN.AIMAN FAHAM :D hehehe...

Seminggu aku stress tuk daftar keluar dari UMK..baru seminggu aku daftar masuk then kene daftar keluar balik!kesusahan berlaku lagi *betul nih! x tipu pon* disebabkan kampus kat pengkalan chepa boleh dikire macam kampus induk so sume orang2 besaw ngan jabatan2 utama duduk kat situ..kelas dah start but same time aku kene bereskan jugak daftar keluar aku! A BIG THANK to my fwenz yang sudi teman aku ulang alik dari kampus padang tembak ke kampus pengkalan chepa..aku sayang korang!lastly, aku x dapat jugak bereskan sume borang2 tu jus kerana minggu yang same ade majlis konvo! orang2 besaw x masuk pejabat ma~ so! tanpa mengendahkan procedure keluar secara sah..aku main blah je dari UMK tanpa cop timbalan naib canselor and paling teruk aku x hantar pon lagi kunci umah aku! sori kak ma balik secara tergesa gesa nanti saya postkan kunci tu..kekekek :D

Sekarang i was in process for preparing all the things yang berkaitan tuk fly to University of Birmingham,UK insyaAllah before 12 october 2012..

Dear my new frens in UMK!especially for VETSA,
Gud luck to you all ! study molek2 ! kalau x faham tu try ur best to understand it ! quite happy knowing u guys even for a short time ! insyaAllah if there a chance to meet..i will visit u all after 4 years.. :)



 Wassalam...



22 comments:

  1. salam..akak..saya nk tnye..mcm mne akak boleh dpt tawaran belajar di University of Brimingham?? means..what course n mmg akak apply ke utk ke universiti tersebut semasa di matrikulasi??? semoga pertanyaan saya dapat dijawab..thanks....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dik ^_^ akak course chemistry yup apply dri matrik.. time second sem pihak kauseling ade tanya sape yang nak jd lecturer matrik tuk program luar negara...isi borang...tapi universiti ni pihak kementrian yang tentukan :)

      Delete
  2. assalam , nak tanya . ada pic hostel umk pengkalan chepa ? i mean bahagian dlm hostel

    ReplyDelete
  3. assalam kak pointer akk camna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..Pointer matrik ke dik? First sem 3.77 and second sem 3.96 .

      Delete
  4. ASSALAM kak..
    nk bertanya. interview utk program ini dlm bhse mlyu ke english?? or bley both??

    ReplyDelete
  5. assalammualaikum kak.. utk finalize siapa yg dpt tu dia tgok x pointer sem 2 ? or dia tgok yg average?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... haah dorg tgk pointer sem 2. And result sem 2 should higher than sem 1 punye.

      Delete
  6. Salam akak. Saya lepasan asasi um this year. Currently waiting for the final sem's result to come out. Im so interested in this skim latihan tenaga pengajar. Tapi, my counsellors (i thought we had none) or lecturers never asked us about this, since u said ur counsellors asked those who are interested to fill in the form. Is this skim latihan tenaga pengajar matrikulasi different from latihan tenaga pengajar teknikal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam syahirah. Try to find my fb (lulalilo leena) coz I think that way gonna be more easier to contact rather than here :)

      Delete
  7. akak saye baru dpt cal smlm.sy dpt buat s comp .dpt dkt kings college..hrtu total mtrx i got 3.93.tp ms iv tu sy kene tnye b.mlayu.hehe..nasib kot.tp sy x bape fluent nk ckp bi.goreng essay reti la.akak ok x ckp english sblom pg london..kke akak improve kt sane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah! Congrats dik! Oh akak pon rojak b.inggeris tp alhamdulillah kt sini bru improve blaja ckp...owh kirenye bdk2 yg nak fly for this batch dah dpt tau???

      Delete
    2. syuhada dr matrikulasi maana? dlm call tu dia kata apa lg?

      *curious..hehe

      Delete
    3. Assalamualaikum Syuhd, hi! I got a call earlier this week too. Saying that I got the program too. Tapi physics at manchester, Aaa jenuh cari orang lain yang dapat call sebab takut it was a fake call. Did they call you from an office number or handphone number? Saya punya call dari handphone number, from Dr Masitah.

      Delete
    4. Dik boleh x add akak dkt fb (nuurlina mohd tahir) supaya lebih mudah untuk akak tolong ;D

      Delete
  8. akak..nak tanya mcm mana dgn persediaan akak nk p Uk tu...luggage etc...visa and passport kna buat sendiri ka? sy pon dpt twrn ni pergi U of manchester... tu yg gementar sikit...x tau nk buat apa sekarang ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik boleh x add akak dkt fb (nuurlina mohd tahir) supaya lebih mudah untuk akak tolong ;D

      Delete
  9. same here..sy pn dpt call gak mggu lps..that call from office nmber..and skrg nie tak tau nk buat ape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik boleh x add akak dkt fb (nuurlina mohd tahir) supaya lebih mudah untuk akak tolong ;D

      Delete
  10. Salam akak... Utk ambil kos vet kt umk ade interview?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Owh x de interview pon untuk vet umk :)

      Delete